Ons manifest van circulaire principes

De meubelindustrie is een traditionele sector. Meubels worden al decennialang gemaakt op dezelfde manier. Een houten en/of metalen constructie met veren of banden, schuimsoorten en een vaste bekleding, dat is het standaardrecept. Vaak geschikt voor één enkele toepassing, altijd zwaar en soms enigszins modulair, maar niet gemakkelijk aan te passen of te onderhouden. Veel meubels zijn even vooruitstrevend als het faxapparaat.

Na enkele jaren dienst heeft een zitgroep of bank meestal de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Door beschadiging, vervuilde bekleding, kleurverschillen of het uit-de-mode-zijn is het beste er wel af. Wel is de levensduur natuurlijk sterk afhankelijk van de kwaliteit.

In het laagste - en grootste – segment worden aan de lopende band inferieure producten met een zeer beperkte levensduur geproduceerd. Het middensegment presteert wat beter en het topsegment maakt weliswaar een kwalitatief product dat langer meegaat, maar is ook meer modegevoelig. Bij een verhuizing of wijziging van het interieur blijkt de bank vaak niet meer te passen in de nieuwe situatie. En de restwaarde van de bank? Die is vaak nihil, afgezien van een enkele designklassieker. Dit alles zorgt voor veel verspilling van materialen en schade voor het milieu.

Moduplus, een oer-Nederlands merk en product, heeft nu een modulair zitsysteem ontwikkeld dat alle nadelen van de bestaande systemen en constructies moet ondervangen. Moduplus is gemaakt voor een leven lang hergebruik. Een zitsysteem met oneindige gebruiksduur en mogelijkheden en de minste impact op het milieu. Dat zit op meerdere manieren een stuk beter.

Innovatief denken

Voor een innovatief product is het een vereiste from scratch te denken en los te komen van traditionele productieprocessen en technieken. Het ontwerp moet uit een gering aantal onderdelen bestaan en multifunctioneel zijn. Toepasbaarheid in zowel de project- als consumentenmarkt is een harde eis, zodat de elementen breed kunnen worden gebruikt.

De matrix

In eerste instantie is een matrixsysteem ontwikkeld dat is gebaseerd op een zitelement en een leuning, waarbij de schakeling van beide onderdelen een vrijwel onbeperkt aantal mogelijke opstellingen biedt. Voor de constructie van deze twee elementen is gekozen voor een onconventioneel materiaal: het kunststof EPP (Expanded Poly Propylene). Dat is licht in gewicht, duurzaam, zeer sterk en eenvoudig te vormen en te recyclen. Het materiaal is bovendien volledig watervast.

Dit kunststof wordt in een mal met stoom tot een technisch schuim gevormd. Het grote voordeel is dat er dan een zeer sterk en duurzaam materiaal ontstaat en dat er geen schadelijke gassen bij vrijkomen. Het EPP is volkomen stabiel, veroudert niet en kan oneindig worden hergebruikt. De hoeveelheid energie en grondstof die we hiervoor gebruiken is minder dan die nodig is om dezelfde constructie van hout te maken.

In deze kunststof basis is een gatenpatroon aangebracht waar poot- en koppelstukken in geplaatst kunnen worden zonder dat de gebruiker daar gereedschap voor nodig heeft. Op deze manier blijven de elementen keurig op hun plaats en zijn er geen zichtbare bevestigingspunten. De bekleding blijft ook rondom volledig intact en is niet onderbroken door schroeven of constructieonderdelen.

De modules zijn in lagen opgebouwd. De aan slijtage onderhevige onderdelen, zoals de toplaag van het zitschuim, zijn eenvoudig te vervangen. De levensduur van het systeem is daardoor vrijwel oneindig. Twee elementen, eindeloze mogelijkheden.

Eindeloze mogelijkheden

Vanaf nu is Moduplus alles wat nodig is om een unieke zitgroep of bank te creëren. Met gemak ontstaat een fauteuil, daybed of ziteiland - of elke andere denkbare creatie. Het zitsysteem kan worden bekleed met alle soorten (C2C) meubelstoffen, leer of outdoorstof en in elke gewenste kleurcombinatie.

Een speciaal stripsysteem zorgt ervoor dat de bekleding van de elementen gemakkelijk te wisselen of te reinigen is. De meubelen kunnen eenvoudig aan elkaar worden bevestigd en als een nieuwe setting is gewenst, is dit snel en zonder gereedschap te realiseren. De beugels en poten zijn in verschillende hoogtes beschikbaar, waarmee de zithoogte door de gebruiker kan worden bepaald. Dankzij de beperkte basismaatvoering is het systeem ook zeer geschikt voor de stedelijke omgeving met beperkte woonruimte.

Tijdloos en veelzijdig

Moduplus is een duurzaam zitsysteem, ontworpen en gemaakt voor een levenslange toepassing. Het ontwerp is minimalistisch, wars van opsmuk en daardoor in staat alle trends te overleven. Er kan op eenvoudige wijze eindeloos worden gerestyled en aan het eind van de lange levenscyclus kunnen de materialen weer worden gescheiden en hergebruikt.

Omdat EPP basiselementen licht in gewicht en eenvoudig te hanteren zijn, zijn transport en handling gemakkelijk, goedkoop en energiezuinig. Door de beperkte basismaatvoering kan het systeem zelfs met een pakketdienst worden bezorgd, waardoor speciale meubeltransporten worden voorkomen.

De Moduplus-collectie is naar hartenlust uit te breiden, met bijvoorbeeld verlichting, salontafels en tafeltjes voor het gebruik van laptops en tablets. Moduplus is hiermee flexibel en toepasbaar in elke ruimte: woonhuizen of residenties, kantoren, wachtruimtes, galerieën/musea én zelfs op het terras. Ook voor de stedelijke omgeving waarbij relatief kleine ruimtes moeten worden ingericht is Moduplus een oplossing met alleen maar pluspunten!

Laat iets van je horen!
Neem contact op